ARTICLE
Surowce naturalne mające znaczenie w profilaktyce i wspomagające leczenie depresji
Więcej
Ukryj
1
Chair and Department of Pharmaceutical Botany, Jagiellonian University Medical College
2
Chair of Inorganic and Analytical Chemistry, Faculty of Pharmacy, Jagiellonian University Medical College
Data nadesłania: 28-05-2014
Data ostatniej rewizji: 14-07-2014
Data akceptacji: 25-07-2014
Data publikacji: 30-06-2015
Autor do korespondencji
Bożena Muszyńska
Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej UJ CM, Ul. Medyczna 9, 30-688 Kraków, Polska
Psychiatr Pol 2015;49(3):435-453
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Wykorzystywanie ziół lub ich części: liści, korzeni, kłączy, kwiatów, nasion, plech, a także ekstraktów czy izolowanych metabolitów jest coraz bardziej popularne. Leki naturalne nie tylko działają profilaktycznie, wspomagają łagodzenie objawów wielu chorób, ale również wzmacniają ogólne funkcjonowanie narządów. Wiele surowców pochodzenia naturalnego ma znaczenie w leczeniu problemów zdrowotnych oraz w przypadku poważnych chorób takich jak np. depresja. Depresja (choroba afektywna) dotyczy obecnie około 10 % populacji, ale w ciągu kilku następnych lat ze względu na rozwój cywilizacji i wzrost tempa życia, prawdopodobna liczba cierpiących na to schorzenie może gwałtownie wzrosnąć. Surowce naturalne takie jak: Bacopa monnieri, Crocus sativus, Eleutherococcus senticosus, Griffonia simplicifolia, Hypericum perforatum, Sceletium tortuosum, Piper methysticum, Rhodiola rosea, Aspalathus linearis, Camellia sinensis, Ficus carica, Lycium chinense, Cuminum cyminum, Panax Ginseng są zaliczane do skutecznych w profilaktyce i wspomaganiu leczenia depresji. Podstawowe znaczenie w zapobieganiu tej choroby może mieć również codzienna dieta. Stwierdzono, że 5-hydroksy-L-tryptofan, L-tryptofan jako prekursorzy serotoniny w OUN, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz kwas antarnilowy (witamina L1) wpływają na poprawę nastroju. L-Tryptofan, 5-hydroksy-L-tryptofan występuje w największych ilościach w owocnikach grzybów jadalnych. Kwasy tłuszczowe omega-3 występują w mięsie ryb, oraz w orzechach włoskich, soi, fasoli i białku jaj kurzych, natomiast kwas antranilowy powszechnie występuje w roślinach.