PL EN
Kiedy niejadalne staje się jedzeniem – określenie częstości występowania picy w grupie polskich nastolatków między 15. a 19. rokiem życia
 
Więcej
Ukryj
1
Zakład Medycyny i Higieny Pracy, Katedra Chorób Przewlekłych i Zagrożeń Cywilizacyjnych, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny, Polska
 
2
Zakład Żywienia Człowieka, Katedra Dietetyki, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny, Polska
 
3
Górnośląskie Centrum Medyczne im. Leszka Gieca Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, Oddział Rehabilitacji Psychiatrycznej, Polska
 
4
Zakład Środowiskowych Czynników Ryzyka Zdrowotnego, Katedra Zdrowia Środowiskowego, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny, Polska
 
5
Katedra Geriatrii, Wydział Nauk o Zdrowiu w Katowicach, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Katowice, Polska
 
6
Studenckie Koło Naukowe, Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej, Kraków, Polska
 
7
Instytut Pielęgniarstwa i Położnictwa, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Jagielloński, Collegium Medicum, Kraków, Polska
 
 
Data nadesłania: 11-07-2024
 
 
Data ostatniej rewizji: 28-02-2025
 
 
Data akceptacji: 13-03-2025
 
 
Data publikacji online: 17-04-2025
 
 
Data publikacji: 17-04-2025
 
 
Autor do korespondencji
Michał Kamil Górski   

Zakład Medycyny i Higieny Pracy, Katedra Chorób Przewlekłych i Zagrożeń Cywilizacyjnych, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny, Polska
 
 
 
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Cel pracy:
Badanie miało na celu określenie częstości występowania pica wśród polskich nastolatków w wieku 15-19 lat, zidentyfikowanie najczęściej spożywanych niejadalnych substancji oraz niezależnych czynników zwiększających ryzyko picy.

Metoda:
W badaniu udział wzięło 1696 uczniów szkół średnich z całej Polski. Zastosowano wielokrotny losowy dobór próby. W badaniu wykorzystano trzyczęściowy kwestionariusz własnego autorstwa, który zawierał pytania metrykalne, pytania diagnostyczne dla zaburzenia pica oraz ocenę wybranych aspektów stanu psychicznego. Oceniano zależności pomiędzy wybranymi zmiennymi (np. miejscem zamieszkania, poziomem aktywności fizycznej, posiadaniem rodzeństwa czy poziomem wykształcenia rodziców), charakterystyką innych zaburzeń odżywiania oraz spożywaniem alkoholu. Przed przeprowadzeniem badania ankietę zwalidowano.

Wyniki:
3,2% badanych jadło skrobię w postaci surowej mąki, papieru lub chusteczek higienicznych, 5,7% zjadało wydzielinę z nosa, a 0,2% cząstki szkła. 1,5% respondentów wymagało wizyty u specjalisty z powodu zjedzenia substancji nieodżywczej. 10% respondentów określiło nasilenie stresu rodzinnego powyżej 90. percentyla, podobnie 9,4% respondentów określiło wysokie nasilenie stresu szkolnego. 37,1% badanych dokonywało samookaleczeń.

Wnioski:
Kryteria diagnostyczne pica spełniało 5,7% badanych. Najczęstszymi substancjami nieodżywczymi spożywanymi przez respondentów były: wydzielina z nosa, surowa skrobia i włosy. Niezależne czynniki zwiększające ryzyko wystąpienia pica obejmowały mieszkanie w mieście, obecność zachowań autoagresywnych, obecność myśli samobójczych i wysoki poziom stresu w szkole.
eISSN:2391-5854
ISSN:0033-2674
Journals System - logo
Scroll to top