PL EN
When eating inedible things: Determining the prevalence of pica disorder in a group of Polish adolescents aged 15–19 years
 
More details
Hide details
1
Zakład Medycyny i Higieny Pracy, Katedra Chorób Przewlekłych i Zagrożeń Cywilizacyjnych, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny, Polska
 
2
Zakład Żywienia Człowieka, Katedra Dietetyki, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny, Polska
 
3
Górnośląskie Centrum Medyczne im. Leszka Gieca Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, Oddział Rehabilitacji Psychiatrycznej, Polska
 
4
Zakład Środowiskowych Czynników Ryzyka Zdrowotnego, Katedra Zdrowia Środowiskowego, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny, Polska
 
5
Katedra Geriatrii, Wydział Nauk o Zdrowiu w Katowicach, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Katowice, Polska
 
6
Studenckie Koło Naukowe, Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej, Kraków, Polska
 
7
Instytut Pielęgniarstwa i Położnictwa, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Jagielloński, Collegium Medicum, Kraków, Polska
 
 
Submission date: 2024-07-11
 
 
Final revision date: 2025-02-28
 
 
Acceptance date: 2025-03-13
 
 
Online publication date: 2025-04-17
 
 
Publication date: 2025-04-17
 
 
Corresponding author
Michał Kamil Górski   

Zakład Medycyny i Higieny Pracy, Katedra Chorób Przewlekłych i Zagrożeń Cywilizacyjnych, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny, Polska
 
 
 
KEYWORDS
TOPICS
ABSTRACT
Objectives:
This study aimed to determine the prevalence of pica among Polish adolescents aged 15–19 years, to identify the most commonly consumed inedible substances, and independent factors that increase the risk of pica.

Methods:
The study was conducted with the participation of 1,696 secondary school students from all over Poland. Multiple random sampling was used. A three-part self-designed questionnaire, which included recall questions, diagnostic questions for pica disorder and an assessment of mental state was used in the study. The study assessed the relationships between selected variables, characteristics for other eating disorders, and drinking (e.g. place of residence, level of physical activity, having siblings or level of parental education). The questionnaire was validated before the study.

Results:
3.2% of respondents ate starch in the form of raw flour, paper or tissue, 5.7% ate nasal discharge and 0.2% ate glass particles. 1.5% of respondents needed to see a specialist because they had eaten a non-nutritive substance. 10% of respondents characterized the severity of family stress above the 90th percentile, similarly, 9.4% of respondents described the high severity of school stress. 37.1% of the respondents engaged in self-injurious behavior.

Conclusions:
Diagnostic criteria for pica were met by 5.7% of respondents. The most common non-nutritive substances consumed by respondents were: nasal discharge, raw starch and hair. Independent factors that increased the risk of pica included living in a city, the presence of self-aggressive behavior, the presence of suicidal thoughts and high levels of stress at school.
eISSN:2391-5854
ISSN:0033-2674
Journals System - logo
Scroll to top